پاسخگوی سوالات شما در 24 اردیبهشت از طریق چت وبسایت هستیم
انبارگردانی در حسابداری

آنچه در این مقاله میخوانید

انبارگردانی در حسابداری چیست و نحوه تهیه دستورالعمل انبارگردانی پایان سال چگونه است

در دنیای تجارت و سازمان‌ها، مدیریت صحیح انبار و کنترل دقیق بر مواد و کالاها در انبار از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا، انبارگردانی یک روش حسابداری بسیار حیاتی است که به شرکت‌ها امکان می‌دهد مواد و کالاهای موجود در انبار را به صورت دقیق و دوره‌ای بررسی کنند، تغییرات را ثبت کرده و از سوء استفاده یا هدررفت آنها جلوگیری کنند.

بنابراین، در این مقاله به معرفی مفاهیم انبارگردانی در حسابداری و نحوه تهیه دستورالعمل انبارگردانی پایان سال خواهیم پرداخت. تهیه دستورالعمل انبارگردانی پایان سال نقش بسیار مهمی در روال انبارگردانی دارد، زیرا به شرکت‌ها کمک می‌کند تا به صورت منظم و سازمان‌یافته مواد و کالاهای موجود در انبار را بررسی کرده و از دقت بالای اطلاعات مالی خود اطمینان حاصل کنند.

آموزش انبارگردانی برای حسابداران و حسابرسان و تهیه دستور العمل انبارگردانی

براساس استاندارد‌های حسابداری ایران انبارگردانی در حسابداری بدین صورت است که حداقل هر سال یکبار انبارگردانی در اکسل می بایست در انبار‌های شرکت‌های صنعتی، بازرگانی و تولیدی صورت گیرد. با توجه به ابعاد و اهمیت کالا‌ها این زمان می‌تواند کوتاه‌تر (هر شش ماه یکبار)  هم در نظر گرفته شود و در فرم خام انبارگردانی صورت گیرد.

انبارگردانی چیست و هدف انبارگردانی اکسل چه میباشد

هدف از انبار گردانی اکسل برای حسابداری و حسابرسی انبارگردانی به طور کلی، شمارش موجودی اقلام کالا در فرم انبارگردانی اکسل به منظور ایجاد اطمینان از وجود کمی و کیفی و کنترل کالاهاست.

اثبات تعداد موجودی پایان دوره (وجود)

اثبات مالکیت

اثبات ارزش

انبارگردانی در اکسل

فرم انبار گردانی در اکسل چیست

فرم انبار گردانی در اکسل یا در جواب انبارگردانی چیست را اگر بخواهم به روش آسان‌تری توضیح دهیم انبار گردانی مشاهده عینی، بازرسی و شمارش موجودی کالای داخل انبار‌ها و یا محوطه بیرون از انبار‌ها می‌باشد. تعداد کالا‌های موجود در سیستم انبار و دفاتر مالی باید مطابق با کالا‌های موجود از محل ابتدای سال، خریداری شده طی سال، کالا‌های فروش رفته طی سال و موجودی نهایی درون انبار باشد.

نكات مهم در تهيه دستور العمل انبار گرداني pdf | ثبت انبارگردانی در حسابداری

در هنگام ثبت انبارگردانی در حسابداری میبایست اقدامات لازم در خصوص تهیه دستور العمل انبارگردانی پایان سال و اقدامات مرتبط با آن توسط واحد حسابداری را به طور کامل شرح دهیم.

اقدامات واحد حسابداری به سه بخش کلی دسته بندی می شود که به شرح ذیل می باشد:

1- اقدامات لازم قبل از آغاز انبار گردانی شرکت

2- اقدامات لازم اواسط انبار گردانی شرکت

3- اقدامات لازم در پایان انبار گردانی شرکت

اقدامات لازم قبل از آغاز انبارگردانی شرکت

نکته اول: انتخاب شخصي مسئول بعنوان هماهنگ كننده انبارگرداني،اين شخص سرپرستي عمليات شمارش را به عهده خواهد گرفت. همچنين انتخاب افرادي بعنوان سرپرست گروههاي شمارش.

نکته دوم: دستورالعمل تهیه شده توسط هماهنگ كننده انبار كاملاً مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در صورت وجود اشكال و قبل از شروع عملیات شمارش باید با حسابرسی انبارگردانی مربوطه تماس حاصل شود.

نکته سوم: روز‌ها و ساعات شمارش انبار باید مشخص گردد و به قسمت‌های مختلف بصورت كتبی اعلام شود كه انبار در روز‌های تعیین شده تعطیل خواهد بود.

نکته چهارم: گروه‌های شمارش باید با ذكر اسامی قبلاً تعیین و آموزش كافی داده شوند.

نکته پنجم: هماهنگ كننده انبار موجودي برداري قبلاً انبارها را مورد بازديد قراردهد و مطمئن گردد كه اقلام به شكلي چيده شده باشد تا شمارش به آساني امكان پذير باشد.

موجوديهايي كه به آساني شناخته نمي شوند با كمك مسئولين انبار و نوشتن شماره صحيح يا شرح كامل، مشخص شوند.

اقلام ناباب، اسقاط و همچنين اجناس بدون استفاده از ساير اقلام جدا شده باشند.

براي آنكه موجوديهاي اماني (اجناس ديگران نزد شركت) در شمارش موجوديهاي شركت به حساب نيايد بايد از ساير موجوديها جدا شوند.

نام و سایر مشخصات اجناس بطور واضح نوشته شده و برروی قفسه یا اجناس نصب گردد. ضروری است از برگه‌هایی استفاده شود. تا در صورت بروز مغایرت از برگه‌های (تگ انبار) دوم و سوم استفاده شود.

نکته ششم: برای آسانترشدن امرشمارش باید لیست‌های شمارش در دو نسخه تنظیم و از پیش آماده و شماره‌گذاری شده باشد و هماهنگ كننده انبارگردانی مسئول كنترل صدور این برگه‌ها بوده و لازم است كه حساب تعداد برگه‌های صادر شده به شمارش كنندگان را نگهدارند.

نکته هفتم: قبل از گزارش کار انبارگردانی و شمارش آخرين شماره مدارك ثبت گردش موجوديها مانند رسيد انبار، حواله انبار، قبض انبار و غيره به هماهنگ کننده، گزارش کار انبارگردانی تحویل داده شود.

نکته هشتم: مشخصات و تعداد اجناس موجود در قسمت دريافت كالا (قبل از تحويل شدن به انبار) به هماهنگ کننده انبار گردانی اطلاع داده تا ايجاد بدهي براي شركت قابل كنترل باشد.

نکته نهم: براي جلوگيري از شمارش مجدد و يا شمارش نشدن قسمتي از موجوديها لازم است در مدت زمان موجودي برداري جابجائي اجناس بين قسمتهاي مختلف تا آنجا كه ممكن است انجام نشود.

 

مشاوره و استعلام قیمت انبارگردانی فروشگاه

 

اقدامات لازم حین انبار گردانی شرکت

نکته اول: موجودي برداري بوسيله گروههاي دو نفري انجام شود، يك فرد عمل شمارش را انجام داده و فرد ديگر ضمن تأييد شمارش آنرا ثبت نمايد.

نکته دوم: چنانچه موجوديها بر اساس وزن ثبت مي شوند، اطمينان حاصل شود تا تجهیزات لازم براي توزين موجوديها در دسترس مي باشد.

نکته سوم: براي جلوگيري از دوباره شمارش شدن يا شمارش نشدن بخش ی از موجودیها شمارش بايستي به شكلي اصولي انجام پذيرد مثلاً موجوديها را رديف به رديف (ازابتدا تا انتها) شمارش شود.

نکته چهارم: امضاء‌ تمام برگه هاي شمارش (تگ انبار) ضروري است.

نکته پنجم: موجوديهاي معيوب، فاسد، كم مصرف و غيراستاندارد بايد با ذكر مورد در برگه ها ثبت انبارگردانی در حسابداری گردد.

اقدامات لازم در پایان ثبت انبارگردانی در حسابداری شرکت چیست

نکته اول: كليه برگه‌هاي شمارش (شامل برگه هاي استفاده شده،‌ باطل شده و استفاده نشده) براي هماهنگ کننده انبار گردانی جهت كسب اطمينان از استفاده درست از تمام برگه‌هاي شمارش ارسال شوند.

نکته دوم: چنانچه نتيجه شمارش اول با مدارك دائمي موجوديها اختلاف داشته باشد، شمارش دوباره آنها توسط گروه شمارش دوم انجام خواهد شد و در صورت مغايرت شمارش سوم با حضور هر 2 گروه شمارش و حسابرسی انبارگردانی براي مشخص شدن عدد نهائي لازم خواهد بود.

نکته سوم: پس از خاتمه شمارش، چنانچه هر گونه اصلاحي در لیستهاي شمارش لازم باشد بايد هر گونه اقدام با آگاهي حسابرسی انبارگردانی براي مشخص شدن عدد نهائي انجام شود.

نکته چهارم: بررسي مغايرات و اصلاح مدارك پس از تأييد هماهنگ کننده انبارگردانی امكان پذيرخواهد بود.

نکته پنجم: برگه‌هاي شمارش و صورت جلسه بايد بوسيله كليه مسئولين (شمارش كنندگان،هم آهنگ كننده وسایر مسئولين شمارش موجوديها) امضاء شود.

نکته ششم: یک نسخه از دو نسخه لیستهاي شمارش مورد استفاده بايد بلافاصله به حسابرسی انبارگردانی تحويل داده شود.

تگ انبارگردانی چیست

در جواب سوال تگ انبارگردانی چیست اینطور میتوان گفت: فرمتی خاص جهت مستندکردن شمارش کالا، جلوگیری از تکرار شمارش یا از قلم افتادن کالاهای موجودر در انبار را تگ انبارگردانی گویند. قبل از آغاز انبارگردانى باید مشخصات هر کالا بر روى تگ انبار درج و جهت ضمیمه به موجودى اقلام موجود در انبار تحویل انباردار شود.

این فرم از لحاظ ظاهری از سه قسمت تشکیل شده است. در قسمت اول اطلاعات شمارش اول، در قسمت دوم اطلاعات شمارش دوم و در قسمت سوم اطلاعات شمارش نهایى درج مى شود.

معمولا طبق دستورالعمل انبارگردانى پایان سال چنانچه در شمارش اول و دوم اختلافى وجود داشت باید شمارش سوم انجام شود و مبنای تعیین موجودى واقعى شمارش سوم است و این رقم مبناى واقعى در نظر گرفته مى شود.

 

 

جهت دانلود صورتهای مالی نمونه انواع شرکتهای سهامی خاص و عام اینجا کلیک کنید.

اقدامات حسابرسان در زمان انبارگردانی به سه بخش کلی دسته بندی می شود که به شرح ذیل می باشد:

1- اقدامات لازم قبل از آغاز انبار گردانی شرکت

2- اقدامات لازم حین انبار گردانی شرکت

3- اقدامات لازم پس از اتمام انبار گردانی شرکت

 

حسابرسی انبارگردانی

 

اقدامات لازم حسابرسان قبل از آغاز انبارگردانی شرکت

  • اگر انبارهای شرکت خیلی بزرگ است، نقشه انبار را دریافت و بررسی کنید تا همه موجودیت کار در اختیارتان باشد.
  • پرونده انبارگردانی سال قبل را جهت در اختیار داشتن موارد معوق سنوات قبل مطالعه کنید.
  • جهت برنامه ریزی مناسب و آشنایی با تیم های شمارش گر و هماهنگ کننده انبار گردانی دستور العمل انبارگردانی را از شرکت اخد نمایید.
  • حسابرسان موظف است قبل از شروع انبارگردانی چک لیست اولیه مربوط به انبار های شرکت را تهیه نماید.

اقدامات لازم حسابرسان حین انبارگردانی شرکت

  • حسابرسان به هیچ عنوان نباید درانجام شمارش دخالتی داشته باشند. کارهای عملیاتی انجام شمارش به عهده پرسنل شرکتها بوده و نقش حسابرسان تنها نظارت برامر شمارش و تذکر در خصوص رعایت دستورالعمل انبار گردانی است.
  • در زمان انبار گردانی نباید دسترس اطلاعات گردش موجودی ها جهت اصلاح مقدار موجودی ها وجود داشته باشد.
  • پيش از اجراي موجودی بردای  آخرين شماره مدارک ثبت گردش موجوديها مانند رسيد انبار، حواله انبار کپی تهیه شده و صورتجلسه گردد.
  • تا آنجا كه امكان دارد يكي از افراد گروه دو نفري بايد به گونه اي انتخاب گردد كه با موجوديها آشنا بوده و به آساني بتواند نوع و مشخصات موجوديها را با مشخصات ثبت شده تطبيق داده و درصورتيكه مشخصات برروي اجناس نصب نشده باشد بتواند مشخصات و نوع اجناس را تشخيص دهد.
  • موجودي برداري بوسيله گروههاي دو نفري انجام شود، يك فرد عمل شمارش را انجام داده و فرد ديگر ضمن تأييد شمارش آنرا ثبت نمايد.
  • جهت شمارش و ثبت موجودیها نبایستی از پرسنل انبار استفاده شود. اگر این موضوع رعایت نشود، حسابرس موظف است تذکرات لازم را ابلاغ و در صورت عدم رعایت نکات مربوطه را در گزارش انبارگردانی درج نماید.
  • موجوديهاي معيوب، فاسد، كم مصرف و غيراستاندارد بايد با ذكر مورد در برگه ها ثبت شده و لیست تهیه شود.
  • الزامیست که تمام برگه های شمارش دارای امضا شمارش گر و ثبت کننده اطلاعات باشد.
  • و…

اقدامات لازم حسابرسان پس از اتمام انبارگردانی شرکت

  • حسابرسان می بایست کنترل کنند که تمامی تگ هاي شمارش (شامل برگه هاي استفاده شده ،‌باطل شده و استفاده نشده) جمع آوری شده باشد.
  • چنانچه نتيجه شمارش اول با مدارک دائمي موجوديها اختلاف داشته باشد، شمارش دوباره آنها توسط گروه شمارش دوم انجام خواهد شد. شمارش دوم مبنای شمارش خواهد بود. حضور حسابرسان براي مشخص شدن عدد نهائي ضروری است.
  • بعد از مغایرت گیری و شمارش دوم، لیست نهایی موجودی ها (شامل لیست کسر و اضافی)، بایستی با امضای مسئولین (انباردار ، هماهنگ کننده و مدیرعامل) تهیه شود.
  • پس از اتمام شمارش ها می بایست صورت جلسه اتمام و گواهینامه موجودی ها تهیه شود.
  • و پس از اتمام مراحل فوق حسابرسان موظف به تهیه گزارشی حاوی اطلاعات ناشی از نقاط ضعف و ایرادات مربوط به انبارگردانی شرکت می باشند.

دانلود فرم انبارگردانی در اکسل

جهت تهیه و استفاده از فرم انبار گردانی در اکسل و تهیه کلیه موارد مورد نیاز انبارگردانی میتوانید به بخش فروشگاه فرامالی یار مراجعه نمایید.

جهت دانلود فایل های مورد نیاز انبارگردانی اینجا کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

پیشنهاد مطالعه
در همین امروز دوشنبه، همراه شما خواهیم بود
محاسبه حقوق و دستمزد

۱۰ درصد تخفیف ویژه برای کاربران جدید

محصــولات حقوق و دستمزد
Selected payroll products
صورتهای مالی انواع شرکتها
Financial statements of all types of companies
جستجو کردن ...
×