پاسخگوی سوالات شما در 23 اردیبهشت از طریق چت وبسایت هستیم
بازنشستگی مشاغل سخت

آنچه در این مقاله میخوانید

بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌ آور

در خصوص بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌ آور افرادی که حداقل 20 سال متوالی یا 25 سال متناوب در کارهای سخت و زیان آور اشتغال داشته و حق بیمه مدت مزبور را به سازمان تامین اجتماعی پرداخته باشند، می توانند تقاضای مستمری بازنشستگی کنند.

تعریف مشاغل سخت و زیان آور

بر طبق تعریف قانون، تعریف مشاغل زیان آور و سخت این چنین است: کارهای سخت و زیان‌آور کارهایی هستند که در آن‌ها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیر استاندارد بوده و در اثر اشتغال، افراد با تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیت‌های طبیعی خود روبه‌رو می‌شوند. در نتیجه، افراد با مشکلات و بیماری‌های مختلفی مواجه خواهند شد. در برخی مواقع و با به کارگیری تمهیدات فنی، مهندسی، بهداشتی و ایمنی، می‌توان صفت سخت و زیان آور را از برخی مشاغل حذف نمود یا میزان آن را کاهش داد.

بازنشستگی مشاغل سخت چند سال است

افرادی که حداقل 20 سال متوالی یا 25 سال متناوب در کارهای سخت و زیان آور اشتغال داشته و حق بیمه مدت مزبور را به سازمان تامین اجتماعی پرداخته باشند، می توانند تقاضای مستمری بازنشستگی کنند.

جهت مطالعه و آموزش ثبت های حسابداری حقوق و دستمزد و کلیه بخشنامه های مربوط اینجا کلیک کنید.

نکات قابل توجه در بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور

  • بر اساس تبصره 4 ماده 76 قانون تامین اجتماعی مصوب سال 1376/07/01 زنان کارگر با داشتن 20 سال سابقه کار و 42 سال سن، به شرط پرداخت حق بیمه می توانند با 20 روز حقوق بازنشسته شوند.
  • هر سال سابقه پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیان آور یک و نیم سال محاسبه خواهد شد.
  • بر اساس تبصره 3 ماده 76 قانون تامین اجتماعی بیمه شدگانی که 35 سال تمام سابقه پرداخت حق بیمه دارند، می تواند بدون در نظر گرفته شرط سنی مقرر در قانون، تقاضای بازنشستگی کنند.
  • در مشاغل سخت و زیان آور، مرخصی های اعلامی در قانون کار، نظیر مرخصی استحقاقی (ماده 64)، مرخصی برای ازدواج یا فوت همسر، پدر، مادر و فرزندان (ماده 73)، مرخصی استعلاجی یا استراحت پزشکی، اعم از اینکه کارفرما یا بیمه شده حقوق کارگر را از غرامت دستمزد ایام بیماری پرداخت کرده باشد، به استناد جزء “د”،”ج”،”ی” و “ه” بند 1 و 2 ماده 76 قانون تامین اجتماعی، سبب انقطاع یا انفصال دوره متوالی مشاغل سخت و زیان آور نیست.
  • حضور داوطلبانه در جبه طبق بند 1 ماده 12 آئین نامه اجرایی بند 5 جزء “ب” ماده واحده قانون اصلاح تبصره الحاقی ماده 76 قانون، اصلاح مواد 72 و 77 و تبصره ماده 76 موصوب 1371 و مصوب 1380 موضوع تصویب نامه شماره 15365/ت36005 مورخ 1386/02/05، تمام یا قسمتی از خدمت نظام وظیفه در جبهه های نبرد حق علیه باطل یا حضور داوطلبانه درجبهه، که به تایید مراجع ذی صلاح رسیده باشد، جزء سوابق کارهای سخت و زیان آور محسوب می شود. بنابراین هیچ گونه پرداختی از بابت 4 درصد در بازه زمانی سربازی از سوی کارفرما یا بیمه شده صورت نمی گیرد.
  • در مشاغل سخت و زیان آور، استفاده از مرخصی بدون حقوق (ماده 72) به استناد جزء “الف” بند 3 ماده 12 آئین نامه اجرایی بند 5 جزء “ب” ماده واحده قانون اصلاح تبصره 2 ماده 76 قانون تامین اجتماعی، به مدت بیش از دوماه به هر منظور و تحت هر عنوان، علاوه بر مرخصی مندج در بند “ی” موضوع ردیف 2 آئین نامه اجرایی بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور، توالی اشتغال را از بین می برد و موجب تناوب اشتغال کارگر می شود.

نحوه محاسبه حق بیمه بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور 

 در حالت معمول، کارفرما موظف به پرداخت ۲۳ درصد از حق بیمه نیروهای مجموعه خود است اما این مقدار حق بیمه برای افراد شاغل در مشاغل سخت زیان آور ۴ درصد بیشتر مازاد بر 23 درصد بوده و ۲۷ درصد خواهد بود.

مبنای محاسبه این ۴ درصد بیشتر، آخرین دستمزد شورای عالی کار است که باید از سوی کارفرما پرداخت شود. به همین خاطر، نحوه محاسبه بیمه برای این گونه مشاغل به شرح ذیل خواهد بود:

(۴ درصد حق بیمه آخرین دستمزد مشمول حق بیمه × تعداد ماه‌ها) + (۴ درصد مستمری بازنشستگی × مدت سابقه فعالیت در مشاغل سخت و زیان آور) 

بابت حق بیمه، چهار درصد به نرخ حق بیمه مقرر در قانون تامین اجتماعی افزوده خواهد شد که کارفرمایان در صورت تقاضای مشمولان قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌ آور، آن را به طور یک جا یا اقساطی پرداخت خواهند کرد.

 جهت دانلود فرم درخواست بررسی و تطبیق مشاغل بیمه شده درکارهاي سخت وزیان آور  کلیک کنید

خدمات مشاوره ، مالی و مالیاتی فرامالی یار

دیدگاهتان را بنویسید

پیشنهاد مطالعه
در همین امروز یکشنبه، همراه شما خواهیم بود
محاسبه حقوق و دستمزد

۱۰ درصد تخفیف ویژه برای کاربران جدید

محصــولات حقوق و دستمزد
Selected payroll products
صورتهای مالی انواع شرکتها
Financial statements of all types of companies
جستجو کردن ...
×